Seznam článků

Bitcoinové velryby a proč mají tak silný vliv na kolísání ceny kryptoměny

pexels-silvana-palacios-3635870.jpg

Při pohledu na graf jste si nejednou mohli všimnout prudkých výkyvů ceny a určitě jste se někdy zamysleli i nad tím, kdo za nimi může stát. Odpovědí jsou Bitcoinové velryby – jednotlivci nebo skupiny jednotlivců, kteří hýbou kryptoměnovým trhem.

„Bitcoinová velryba“ je výraz, kterým se v rámci kryptoměnové komunity označují investoři, kteří drží nadprůměrné množství BTC. Není stanovena konkrétní částka, kolik BTC by měl člověk vlastnit k tomu, aby se stal velrybou. Aby se však někdo považoval za skutečnou velrybu, objemy, s nimiž obchodují, musí být dostatečně velké na to, aby ovlivnily nabídku nebo poptávku po aktivu na globálním trhu. Většinou se jedná o osoby nebo skupiny jednotlivců, kteří vlastní alespoň 1000 BTC.

Většina držitelů značného množství Bitcoinu upřednostňuje svoji anonymitu. Jediná informace dostupná veřejnosti je peněženka na blockchaine s přiřazeným značným množstvím mincí. Na základě toho je několik investorů, jejichž krypto identitu známe. Zároveň umíme dohledat seznam jednotlivců a subjektů, o kterých je veřejně známo, že drží větší podíl BTC, ale nemůžeme jejich jména přesně spojit s jejich krypto peněženkami. Mezi největší známé Bitcoinové velryby tak patří například samotný zakladatel Bitcoinu Satoshi Nakamoto (přes 1 milion BTC), Michael Saylor (přes 17 tisíc BTC) nebo The Winklevoss Twins (kolem 70 000 BTC).

Jak velryby ovlivňují cenu Bitcoinu

Velryby mohou způsobit výrazné výkyvy cen BTC dvěma hlavními způsoby. Jedná se o Velké nákupní a prodejní objednávky nebo manipulace s trhem.

Velryby vlastní značné procento všech BTC, proto když nakupují, globální cena pravděpodobně stoupne a naopak, když prodají své BTC, zaplaví světový trh aktivem, zvýší nabídku a v důsledku toho stlačí cenu.

Další způsob, jakým mohou velryby ovlivnit trh je manipulací za využití jedné ze zažitých praktik. Mezi běžné praktiky takového druhu patří:

Pump and Dump – případ, kdy velryby uměle zvyšují cenu Bitcoinu tím, že nakupují velká množství kryptoměny a následně šíří falešné zprávy nebo zavádějí ostatní, aby se k trendu přidaly. Když cena dosáhne určité hranice, tak rychle prodají své podíly, což způsobí prudký pokles ceny.

Wash Trading - nákup a prodej stejného aktiva současně jedním jednotlivcem nebo koordinovanou skupinou lidí za účelem vytvoření iluze objemu a likvidity na trhu.

Spoofing nebo Whale walls – zadávání falešných příkazů k nákupu nebo prodeji s cílem vytvořit iluzi vysoké poptávky nebo nabídky.

Jak velryby ovlivňují menší investory

Velryby mohou být pro menší investory hrozbou, jelikož jejich transakce silně ovlivňují cenu kryptoměny. Mají určitý vliv i na likviditu kryptoměny, zejména v těch případech, kdy koncentrují své bohatství a mají mince uložené v peněžence, místo aby je pouštěly do oběhu. Na trhu je následně k dispozici méně mincí.

Navzdory všemu by to nemělo být něco, co nás odradí od investování do BTC. Praktiky na manipulaci s trhem jsou obecně zakázány a některé velryby se dokonce snaží na sebe nepoutat pozornost a prodávají svá aktiva postupně a v menších množstvích. Je důležité si uvědomit, že v kryptoměnovém světě existuje řada jiných faktorů, které ovlivňují cenu, a nemůžeme za všechno vinit pouze velryby.

Jaký je aktuální stav Bitcoinových velryb

Bitcoinových velryb, neboli adres, na kterých je alespoň 1000 BTC, je nejméně za poslední 3 roky – celkem jen 1660. To nekoreluje s příběhem začátku předešlého býčího cyklu, kdy tento typ adres výrazně rostl až do dosažení ceny 64 000 USD.

Obecně můžeme za poslední měsíce sledovat probouzení velryb, kteří nepohnuli se svými mincemi už větší počet let. Jeden z takových vlastníků peněženky, která byla naposledy aktivní v roce 2012, přesunul o víkendu více než 400 BTC (11 milionů dolarů). Tato velryba v roce 2012 koupila 900 BTC a od té doby si držela aktivum s téměř 40 000% ziskem z počáteční investice. Další případ byl zaznamenán začátkem dubna, kdy velryba po více než 10 letech nečinnosti přesunula 279 Bitcoinů. Identita velryb a důvod jejich pohybu zůstává neznámý.

Zdroje:

https://www.benzinga.com/markets/cryptocurrency/23/04/31994205/bitcoin-whales-awaken-as-dormant-wallets-move-millions-sparking-crypto-speculation https://beincrypto.com/how-bitcoin-whales-cause-huge-price-swings/ https://www.coindesk.com/tech/2023/04/25/bitcoin-whales-spook-crypto-twitter-with-sudden-wallet-movements/ https://www.kryptonovinky.sk/bitcoinove-velryby-a-ich-vplyv-na-cenu/ https://worldcoin.org/articles/what-is-a-crypto-whale https://www.banklesstimes.com/biggest-crypto-whales/ https://www.linkedin.com/pulse/common-crypto-manipulation-techniques-nitin-kumar-/

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies