Seznam článků

Žaloba SEC na burzu Binance - velký problém bude mít mimo jiné až 61 altcoinů

binance-2.jpg

Americká komise pro cenné papíry a burzu Spojených států amerických (SEC) v pondělí zažalovala kryptoburzu Binance, provozující společnost Binance.US a zakladatele a generálního ředitele Binance Changpeng Zhao pro obvinění z porušení federálních zákonů o cenných papírech a vystavení aktiv investorů značnému riziku. V rámci této žaloby SEC nyní označila nejméně 61 kryptoměn za cenné papíry, což má vliv na tokeny v hodnotě 100 miliard dolarů na trhu.

Binance a Binance.US prý nabízely neregistrované cenné papíry široké veřejnosti ve formě tokenu BNB a stablecoinu BUSD spojeného s Binance, uvádí žaloba, která rovněž tvrdí, že sázková služba Binance porušila zákon o cenných papírech. Podobná obvinění jsou vůči BAM Trading – provozující společnosti pro Binance.US – a samotné Binance, včetně nezaregistrování se jako zúčtovací agentury, nezaregistrování se jako makléř a nezaregistrování se jako burzy. SEC také tvrdí, že Binance umožňovala směšování zákaznických prostředků, že Changpeng Zhao manipuloval s těmito financemi a tajně je posílal do samostatné, jim kontrolované společnosti.

Ve své stížnosti podané v pondělí u federálního okresního soudu ve Washingtonu SEC dodala: „Obžalovaní se obohatili o miliardy amerických dolarů, přičemž vystavili aktiva investorů značnému riziku.“ Uvedla, že od června 2018 do července 2021 vydělala Binance nejméně 11,6 miliardy USD ( 9,3 miliardy GBP), většinou z transakčních poplatků.

Vliv na kryptoměny

Žaloba SEC vůči Binance se týká i potenciální regulační budoucnosti mnoha kryptoměn. SEC totiž označila až 61 kryptoměn za neregistrované cenné papíry.

Ze žaloby vyplývá, že na seznamu, kryptoměn, kterési jsou podle SEC cennými papíry, se nacházejí i známé altcoiny s vysokou tržní kapitalizací jako jsou Solana, Cardano, Polygon, Matic, Cosmos, Sandbox, Decentraland, Axie Infinity či COTI. Cena většiny z nich proto také v posledních hodinách výrazně klesla v rozsahu od 5 do 10%.

Na seznamu nefigurují Bitcoin ani Ethereum. V případě Bitcoinu dala SEC vícekrát najevo, že jej považuje za komoditu. V případě Ethereum situace zatím není zcela jasná.

Seznam kryptomen, které SEC považuje za cenné papíry: Telegram's Gram (TON), LBRY Credits (LBC), OmiseGo (OMG), DASH (DASH), Algorand (ALGO), Naga (NGC), Monolith (TKN), IHT Real Estate (IHT), Power Ledger (POWR), Kromatica (KROM), DFX Finance (DFX), Amp (AMP), Rally (RLY), Rari Governance Token (RGT), DerivaDAO (DDX), XYO Network (XYO), Liechtenstein Cryptoasset Exchange (LCX), Kin (KIN) Salt Lending (SALT), Beaxy Token (BXY), DragonChain (DRGN), Tron (TRX), BitTorrent (BTT), Terra USD (UST), Luna (LUNA), Mirror Protocol (MIR), Mango (MNGO), Ducat (DUCAT), Locke (LOCKE), EthereumMax (EMAX), Hydro (HYDRO), BitConnect (BCC), Meta 1 Coin (META1), Filecoin (FIL), BNB (BNB) , Binance USD (BUSD), Solana (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Cosmos (ATOM), Sandbox (SAND), Decentraland (MANA), Axie Infinity (AXS), COTI (COTI), Paragon (PRG), AirToken (AIR).

Jak jsou na tom ostatní burzy?

Mark Palmer, hlavní analytik Bernberg Capital, upozornil, že v žalobě vůči Binance je několik očekávaných bodů, které dříve figurovaly i v žalobách, které američtí regulátoři podali vůči burzám Bittrex a Kraken. Konstatoval, že jde o soubor předvídatelných bodů, kterým pravděpodobně bude čelit někdy v dohledné budoucnosti i největší kryptoburza v USA, společnost Coinbase. V případě takové žaloby by bylo ohroženo nejméně 37 % čistého příjmu společnosti a již nyní akcie COIN klesly o 9 %.

Zdroje:

https://www.kryptonovinky.sk/kryptonovinky-6-6-na-zalobu-sa-ma-pripravit-aj-coinbase-tazba-btc-v-el-salvador/ https://cointelegraph.com/news/sec-labels-61-cryptocurrencies-securities-after-binance-suit https://www.coindesk.com/policy/2023/06/05/sec-sues-crypto-exchange-binance-ceo-changpeng-zhao/ https://www.kryptonovinky.sk/tychto-61-altcoinov-ma-velky-problem/ https://www.theguardian.com/business/2023/jun/05/binance-sued-sec-cryptocurrency-accused-mishandling-funds

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies