Seznam článků

Solana – další kryptoměna ohrožená SEC se brání obviněním

sol-1140x570.webp

Americká komise pro cenné papíry (SEC) a burzu označila řadu populárních kryptoměn, včetně tokenu SOL od společnosti Solana za cenný papír. Solana, stejně jako například Cardano nebo Polygon, se snaží tato obvinění setřást a zdá se, že organizace stojící za kryptoměnami vyjadřují plnou podporu.

Snad nejpopulárnějším tématem posledních týdnů v oblasti kryptoměn je činnost SEC a žaloby, které podává na kryptoměny a kryptospolečnosti. Minulý týden prohlásila přes 61 kryptomincí a tokenů za cenné papíry nabízené a obchodované na údajně nevyhovujících kryptoburzách v rámci svých soudních sporů proti Binance a Coinbase.

Solana, Polygon a Cardano patří mezi nejrozebíranější tokeny soudních sporů a podle CoinGecko se umístily mezi 20 nejlepšími v odvětví podle tržní kapitalizace. Celkem mají tyto tři tokeny tržní kapitalizaci více než 21 miliard dolarů, což se rovná přibližně jedné deseti celkové hodnoty Etherea. Obvinění se výrazně odrazila na ceně těchto kryptoměn – za poslední dny se propadla o přibližně 30 % ai přesto, že určitou část ztrát se podařilo získat zpět, stále se jedná o výrazný pokles.

Tým Solana reagoval na vyjádření SEC prohlášením, že SOL určitě cenným papírem není. Komunita, zastávající se tokenu, rozproudila horkou debatu na Twitteru, kde navrhují fork – rozvětvení problému s cílem řešení výzvy od regulátora. Vypadá to však, že toto řešení zůstává jen v rámci komunity. „Pracuji na největším Solana projektu s více než 10 developery a o hard forku nikdo nediskutuje,“ řekl Matías Kudelski, výzkumník kybernetické bezpečnosti, který kontroluje kód Solany a pracuje na metaversu hře Star Atlas. Zároveň dodal, že ani Solana Foundation, ani uživatelé na serveru Discord protokolu se nevyjadřovali k možnosti hard forku.

I největší Solana velryby se vyjádřili k tomuto tématu a prohlásili ji za kontroverzní. „Nemyslím si, že developeři/nadace uvažovali o hardforku. Je to jen nápad mezi komunitou,“ řekla pseudonymní velryba známá jako HGE.

Nejnovější soudní spory SEC neovlivní provoz společnosti „v žádném případě,“ uvedl Input Output Global (IOG), a dodal, že firma vítá přístup založený na spolupráci s regulačními orgány, který by zachoval možnost inovace a zároveň chránil spotřebitele.

Zdroje:

https://decrypt.co/144124/solana-cardano-polygon-push-back-against-sec-security-label https://www.fxstreet.com/cryptocurrencies/news/solana-community-plans-sol-fork-to-tackle-sec-enforcement-action-and-ftx-alameda-collapse-202306120618 https://www.kryptonovinky.sk/caka-solana-hardfork-kryptomena-je-v-ohrozeni-kvoli-sec/

This website uses cookies to improve web browsing experience and to provide usefull features. More about cookies