Seznam článků

Zájem o Bitcoin ETF vytahuje kryptoměnu na rekordní hodnoty – BTC vyletěl nad 30 000 $

bitcoin-ETF.jpeg

Poprvé za poslední dva měsíce hodnota Bitcoinu (BTC) vyletěla nad hranici 30 000$ za minci. Za býčí postoj vůči kryptoměnu může i nově rostoucí popularita Bitcoin ETF. O digitální aktiva přicházejí žádosti od velkých institucionálních jmen, mezi nimiž nejvíce svítí BlackRock.

Nová hodnota BTC není krátkodobý výkyv, je to pokračování stabilního růstu kryptoměny z posledních několika dní. Obecně ve světě kryptoměn panuje nejistota vzhledem k přísným regulacím a pravidelným zásahům Americké komise pro cenné papíry a burzu (SEC) vůči kryptoměnovým burzám. SEC však nevnímá Bitcoin jako potenciální neregistrovaný cenný papír, ale spíše jako komoditu, a tak roste jeho popularita jako možnost relativně stabilní investice.

Cena Bitcoinu ve středu vzrostla až o 9,8%, přičemž vrchol dosáhla na 30 749,45 USD kolem 12:35. ET. Bitcoin tak poprvé od poloviny dubna překonal hranici 30 000 USD. Od té doby se hodnota propadla jen minimálně a aktuálně se obchoduje za 30 113,90 USD.

Novou vlnu optimistického přístupu investorů posilují nové žádosti o spotové Bitcoin ETF. Všechno rozpoutal v minulém týdnu největší správcovský gigant na světě BlackRock. Mnozí totiž věří, že tato firma má díky své pověsti a údajně blízkým vztahům s vládou či regulátory v USA velkou šanci uspět a získat vůbec první povolení k tomuto investičnímu produktu v USA. O toto ETF se následně ucházelo i množství dalších institucionálních investorů, včetně Invesco, WisdomTree (NYSE: WT), Valkyrie a Citadel.

Proč se tato jména, jako je manažer aktiv v hodnotě 10 bilionů dolarů BlackRock a správce aktiv v hodnotě 1,5 bilionu dolarů Invesco, rozhodli, že je čas na spotové Bitcoinové ETF? Existuje mnoho teorií, ale snad nejjednodušším vysvětlením situace je fakt, že finanční instituce rádi vydělávají peníze a zařazení Bitcoin ETF do své nabídky by jim mohlo přinést nové zisky.

Vedle BTC rostou také altcoiny. Ethereum, druhá nejpopulárnější kryptoměna na trhu, posílila za posledních 24 hodin o dalších 6% na úroveň 1900 dolarů. Za posledních sedm dní je ETH v plusu téměř 17%. Ethereum, podobně jako Bitcoin, není SEC označován za neregistrovaný cenný papír.

O více než 5% dnes posílily také Cardano, Dogecoin, Polygon, Shiba Inu, Avalanche či Uniswap. Celková kapitalizace kryptoměn stoupla o dalších více než 5% na 1,23 bilionu dolarů.

Zdroje:

https://www.forbes.com/sites/digital-assets/2023/06/21/bitcoin-fever-lifts-crypto-prices-as-etf-interest-grows/ https://www.cnbc.com/2023/06/21/bitcoin-rallies-to-highest-level-in-over-a-month-on-etf-news.html https://www.forbes.com/sites/mollybohannon/2023/06/21/bitcoin-surges-past-30000-for-first-time-in-months/?sh=6514ec6347b3 https://www.kryptonovinky.sk/bitcoin-vyletel-nad-30-000-optimizmus-graduje/ https://www.coindesk.com/markets/2023/06/21/bitcoin-price-spikes-to-138k-on-binanceus/ https://www.investing.com/news/cryptocurrency-news/bitcoin-clears-30k-for-first-time-since-april-as-spot-etf-race-heats-up-3110658

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies