Seznam článků

Ripple vs SEC - Gary Gensler se vyjádřil ke prohře soudního sporu

XRP-facing-mega-move-if-it-clears-this-price-range.jpg

Několikaletý soudní spor mezi společností Ripple a Americkou komisí pro cenné papíry a burzu (SEC) za poslední týden významně pokročil. Nativní token XRP slaví částečné vítězství a Gary Gensler, předseda SEC, vyjádřil své zklamání.

SEC, která už dlouhé měsíce vede kryptoměnovou válku a straší krypto společnosti regulacemi a žalobami, obdržela svou první porážku. Soudní proces SEC vs Ripple se táhne ještě od roku 2020, kdy komise zažalovala Ripple a označila společnost za poskytovatele neregistrovaných cenných papírů.

Soudkyně Torresová zodpovědná za proces minulý týden uvedla v dílčím verdiktu, že XRP, nativní kryptoměna Ripple, nebyla, respektive není cenný papír, pokud jde o její nabídku retailovým klientům, avšak v případě prodeje tokenů XRP ze strany Ripple institucionálním investorům o prodej cenných papírů šlo. V případě institucionálního prodeje tedy podle soudu došlo k porušování pravidla o cenných papírech, ale zároveň prodej na burzách již nepředstavoval investiční smlouvu. „Rozhodnutí je velkým krokem pro všechny kryptofirmy,“ komentoval vedoucí výzkumník společnosti Amberdata Chris Martin.

Předseda SEC, Gary Gensler uvedl, že komise stále posuzuje rozhodnutí soudu. Gensler vyjádřil zklamání z rozhodnutí, ale dodal, že SEC je ráda, že se soud shodl s názorem komise alespoň ohledně případu institucionálních investorů. „Probíhají soudní spory s mnoha z těchto kryptoplatforem, které spojují množství služeb umožňujících společnosti obchodovat proti svým zákazníkům, přičemž velkou část z těchto služeb bychom nepovolili, kdyby se jedná o jakoukoli jinou část kapitálových trhů USA,“ řekl Gensler pro Yahoo Finance v exkluzivním rozhovoru.

Nejnovější zprávy přinesly vlnu euforie a XRP zažil za posledních 24 hodin divokou jízdu. Nárůst zájmu zvýšil nominální hodnotu otevřeného úroku, která představuje celkovou hodnotu nesplacených kontraktů na termínovém trhu. Během jediného víkendu vyletěla z méně než 200 milionů USD na více než 800 milionů USD. V době psaní tohoto článku se XRP obchoduje za 0,76 USD, což představuje až 2% nárůst za posledních 24 hodin.

Zdroje:

https://www.kryptonovinky.sk/sec-vs-ripple-k-rozhodnutiu-sa-vyjadril-gary-gensler/ https://www.e15.cz/podcasty/kryptospace/tyden-v-kryptu-ripple-vs-sec-drama-multichainu-vrcholi-a-sef-celsiusu-ve-vezeni-1399383 https://www.reuters.com/technology/us-sec-developing-rules-ai-conflicts-interest-2023-07-17/ https://www.e15.cz/kryptomeny/soudni-porazka-americke-burzovni-komise-vyslala-vlny-euforie-do-celeho-kryptotrhu-1399372 https://www.pymnts.com/cryptocurrency/2023/sec-chair-expresses-disappointment-in-ripple-labs-ruling/ https://finance.yahoo.com/news/secs-gensler-both-pleased-and-disappointed-by-ripple-crypto-ruling-194258709.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAEMgwS7NlbrN2OUcaj-uCgjF1OuL7xUd0LXxetZ3PBFpQI7Bh1ItXzkSUgHkSXheAb7qX_91WV89y_gAJv5uhdMENMgnDsK-y2_1WrWQWC5FZK2hn3r9tgQnzTUwtLgMo3sSsYoJWZa0wkTbZ2vw8dqbsEVW9m7cQkOwq76AKZZ1 https://coinpedia.org/altcoin/xrp-price-heads-toward-crucial-resistance-at-0-8-heres-what-could-be-the-next-move/

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies