Seznam článků

Umělá inteligence jako investiční poradce? ChatGPT dokáže předpovědět budoucnost kryptoměn

pexels-matheus-bertelli-16094040.jpg

Conor Grogan, vedoucí obchodních operací v Coinbase, tvrdí, že objevil ChatGPT jako průlomový nástroj pro předpovídání ceny a vývoje Bitcoinu nebo jiných kryptoměn.

Grogan není žádným nováčkem co se týče umělé inteligence ChatGPT – nástroje, který byl vyvinut společností OpenAI a slouží jako chatbot. Nyní však manažeři Coinbase nacházejí nové využití tohoto nástroje, a to odhadování budoucích cenových scénářů kryptoměn a počítání jejich pravděpodobností.

Pokud se umělé inteligence přímo zeptáme na názor ohledně vývoje kryptoměny nebo požádáme o predikci, tak nedostaneme chtěnou odpověď. ChatGPT má určitá omezení, která mu brání vyjadřovat své osobní postoje nebo názory, proto reakcí na naši otázku bude pouze věta: „Jako AI model, nemohu předpovědět budoucnost s absolutní jistotou, ale můžu vám poskytnout některé informace a trendy, které mohou mít vliv na cenu Bitcoinu v budoucnosti.“

Ve svém nedávném příspěvku na Twitteru, 30 dubna, Grogan zveřejnil způsob, jakým toto omezení obešel a získal od chatbota reálné předpovědi. Namísto otázky mu sděluje fakt, a tak umělá inteligence tento fakt statisticky analyzuje.

V příspěvku zobrazil předpovědi umělé inteligence pro různé kryptoměny. Největší důvěru ChatGPT vkládá do Bitcoinu a tvrdí, že existuje 65% pravděpodobnost, že Bitcoin v roce 2030 dosáhne milníku 100 000 USD. Ptal se také na šanci, že se kryptoměna stane irelevantní a její cena se do roku 2035 sníží o 99,99 %. I v tomto případě chatbot nejvíce věří Bitcoinu s 15% odhadem pravděpodobnosti nastání této situace. O něco více skeptický je vůči altcoinům – pád Etheru vidí s 20% pravděpodobností, a pravděpodobnost snížení ceny Litecoinů a Dogecoinů téměř na nulu předpovídá na 35% a 45%.

Dá se těmto výsledkům věřit? Při umělé inteligenci nemůžeme počítat se 100% správností odpovědi, umíme však dedukovat určitou konzistenci vzhledem k počtu stejných odpovědí při opakovaných pokusech. Ve svém tweetu Grogan uvedl, že výzvu se stejnou otázkou spustil na ChatGPT 3.5 a na pokročilejším ChatGPT 4 přes 100krát a bot vrátil pokaždé významná čísla se standardní odchylkou menší než 10 % a výsledky byly mimořádně konzistentní.

Další předpovědi ChatGPT

Není to poprvé, co Grogan experimentoval s problémy souvisejícími s kryptoměnami za využití ChatGPT. Udělal to samé i před pár měsíci a zjistil, že chatbot dokáže najít chyby v bezpečnosti chytrých kontraktů Etheru a poskytnout způsoby, jak je opravit. Společnost BeInCrypto uvedla: „Nejenže objevil slabá místa kontraktů, ale nabídl i konkrétní prostředky k jejich využití.“

Jaké jsou negativní následky tohoto nástroje?

Nástroje AI, a to platí i pro ChatGPT, jsou jen tak dobré jako data, na kterých jsou trénována, proto nemusí vždy přesně odrážet realitu. Je také důležité brát v úvahu, že trhy s kryptoměnami jsou velmi volatilní a ovlivňovány různými faktory, jako jsou globální zpravodajské události, regulační změny a nálada investorů. Proto, zatímco předpovědi ChatGPT mohou nabízet pohled na potenciální cenové scénáře, neměli bychom se na ně spoléhat jako na investiční poradenství.

Negativní následky ChatGPT pocítila také světová kryptoburza Binance, která uvádí, že někdo používá AI k vedení dezinformační kampaně proti platformě

Zdroje:

https://www.investing.com/news/cryptocurrency-news/coinbase-exec-uses-chatgpt-jailbreak-to-get-odds-on-wild-crypto-scenarios-3068669 https://www.kryptonovinky.sk/chatgpt-vyjadrila-cenove-predikcie-k-viacerym-kryptomenam/ https://beincrypto.com/chatgpt-predicts-bitcoin-hit-100k-2030/ https://www.cnbc.com/2023/05/01/bitcoin-pulls-back-to-start-may-as-first-republic-bank-saga-comes-to-an-end.html https://citylife.capetown/ai/coinbase-executive-discovers-ai-jailbreak-for-chatgpt-to-predict-crypto-price-scenarios/22251/ https://www.thecoinrepublic.com/2023/05/01/coinbase-exec-uses-chatgpt-to-get-odds-on-wild-crypto-scenarios/

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies