Seznam článků

Výzkumníci vytvořili umělou inteligenci, která na sociální síti X odhalila tisíce podvodů spojených s kryptoměnami

pexels-pixabay-373543.jpg

Krypto podvodem na sociální síti X je konec. Nová umělá inteligence s názvem GiveawayScamHunter, dokáže nejen detekovat podvodná schémata kryptoměn, ale také je monitorovat a odhalovat spojitosti mezi nimi.

Skupina výzkumníků z San Diego State University představila revoluční řešení pro boj proti nekontrolovatelnému nárůstu kryptoměnových podvodů na platformách sociálních médií, zejména na bývalém Twitteru, nyní známém jako X. Využila sílu nástrojů na zpracování přirozeného jazyka a vytvořila systém založený na umělé inteligenci, který dokáže podvody rozpoznávat, monitorovat a sbírat data o nich na základě údajů získaných z identifikovaných kryptoměnových podvodů z minulosti.

Identifikovali také způsob, jakým se mohli tvořit – Twitter Lists. Tato funkce na sociální síti X nevyžaduje žádná oprávnění, a tak se stala snadno zneužitelným nástrojem.

Od loňského června do června 2023 tento automatizovaný bezpečnostní systém odhalil více než 95 111 podvodů. Jsou součástí komplexního návrhu, který se skládá z 87 617 účtů na sociální síti X vytvářejících a propagujících tyto podvody. Jedná se o webové stránky a kryptoměnové peněženky, které údajně provozují bezplatně rozdávání kryptoměn, ale reálně obírají naivní uživatele o peníze. Pomocí nástroje GivewayScamHunter se výzkumníkům podařilo extrahovat až 327 takových internetových domén a 121 nových kryptoměnových peněženek souvisejících s podvody.

Ve finálním ustanovení výzkumníci uvedli: „Sledováním transakcí na podvodných kryptoměnových adresách se nám podařilo odhalit, že obětí se stalo více než 365 uživatelů sociální sítě, což má za následek odhadovanou finanční ztrátu 872 000 USD.“

Výzkumníci nejen kvantifikovali kolosální rozsah problému, ale svá zjištění, spolu s implikovanými účty, doménami a adresami peněženek, sdíleli is platformou X a kryptokomunitou. Problém však bohužel nebyl zcela eliminován – k dnešnímu dni je stále aktivních ohromujících 44 % z účtů zapletených do podvodů.

Zdroje:

https://www.kryptonovinky.sk/umela-inteligencia-odhalila-tisice-podvodov-s-kryptomenami-na-socialnej-sieti-x/ https://bitcoinist.com/twitter-scam-ai-tracks-9k-crypto-schemes/ https://enancial.com/scientists-used-ai-to-find-and-track-95k-cryptocurrency-free-giveaway-scams-on-twitter/ https://cryptonews.com/news/researchers-deploy-ai-uncover-crypto-giveaway-scam-schemes-twitter.htm https://www.cryptopolitan.com/giveawayscamhunter-crypto-scams-platform-x/ https://cointelegraph.com/news/scientists-used-ai-to-find-and-track-95k-cryptocurrency-free-giveaway-scams-on-twitter-x

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies