Seznam článků

Hashrate BTC se dostal na své absolutní maximum – Pro těžaře to však není tak růžové

pexels-pixabay-315788.jpg

Bitcoinový (BTC) hashrate dosáhl svého historického maxima a zatímco obecně vyšší hasrate indikuje bezpečnější síť, aktuálně dochází k nesouladu s odměnami pro těžaře, které dosahují rekordních minim a ovlivňují jejich zisk za vytěžený BTC.

Bitcoiny se těží rychleji než kdykoli předtím a rychlost hashrate, jinými slovy celkový výpočetní výkon, který je aktuálně připojen na blockchain Bitcoinu, vytváří nové rekordy. Bitcoinová síť nedávno dosáhla ohromujících 414 exahashů za sekundu (EH/s). Toto číslo představuje 54% nárůst od začátku roku 2023 a pokud se na to podíváme z ještě většího nadhledu, tak 80% nárůst za poslední rok.

Hashrate jako metriku analytici nesledují jen tak – měří robustnost a bezpečnost bitcoinové sítě. Vyšší hashrate znamená, že je zapojen větší výpočetní výkon, což značně ztěžuje práci útočníkům na síť, jelikož se jednotlivé bloky častěji ověřují. Nižší hashrate naopak znamená nezájem těžařů o kryptoměnu.

Zdá se, že se situace ubírá dobrým směrem, má to ale háček. Z pohledu těžařů BTC to není až tak růžové, protože v kombinaci s poklesem ceny BTC v dolarovém vyjádření je jejich odměna za tuto činnost nejnižší od listopadu 2022, kdy zbankrotovala burza FTX.

Pojem "hash price" představuje odměnu, kterou těžař dostane za uhodnutí hash - vytížení nového bloku. Podle dat od HashPriceIndex aktuální příjmy těžařů představují jen 0,060 USD za terahash/sekundu na den, což je přibližně polovina z částky, která byla jejich odměnou v květnu letošního roku.

Aby se udržel vysoký hashrate, tak zájem těžařů o kryptoměnu musí nějakým způsobem přetrvávat. Sice aktuální těžaři stále drží své pozice, i přes rekordně nízké odměny, nelze s přesností říci, zda to zůstane stejné i v nejbližších dnech, ale pokud ano, může to být znak toho, že těžaři doufají v dlouhodobý výsledek kryptoměny. Pokud by se naplnil horší scénář, při kterém cena BTC nebude delší dobu stoupat a výrazněji nestoupne ani po halvingu, je pravděpodobné, že hashrate výrazně klesne a zároveň se více těžařů a společností, které se věnují těžbě, mohou ocitnout v finančních problémech.

Čtěte dále:

https://www.kryptonovinky.sk/hashrate-btc-je-na-maxime-je-tu-vsak-problem/ https://www.cryptopolitan.com/bitcoin-hashrate-skyrockets-there-is-a-catch/ https://beincrypto.com/analysts-bitcoin-miners-profitability/ https://bitcoinist.com/bitcoin-hashrate-high-despite-hashprice-falling-low/

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies