Seznam článků

Fed čelí ztrátám – Co to bude znamenat pro Bitcoin?

GettyImages-487808414-5931fc44ddbc42729f186c3dca88c2da.jpg

Bitcoin (BTC) v pondělí zaznamenal zisky, když obchodníci v USA se shodli na pravděpodobnosti faktu, že Federální rezervní systém (Fed) udrží na svém zasedání tento týden úrokové sazby nezměněné. Karty může zamíchat i zhoršující se situace Fedu, který již více než rok čelí ztrátám.

Fed se už dlouhé měsíce snaží potlačit inflaci a zpomalit ekonomiku tím, že zvedá úrokové sazby. V důsledku toho množství retailových i velkoobchodních investorů do peněžního trhu zaznamenalo ztráty, ale co možná překvapí, je fakt, že o velkou sumu peněz přišel i samotný Fed.

V letech 2020 a 2021, vzhledem k hrozící recesi, Fed nakoupil hypoteční a státní cenné papíry s nízkým výnosem za účelem podpory trhů. V té době to byly výhodné investice, ale teď, když jsou úrokové sazby mnohem vyšší, tak nepřinášejí žádný zisk a jsou až ztrátové.

Plné portfolio neziskových aktiv a biliony dolarů, které byly půjčeny z fondů peněžního trhu a od jiných finančních institucí – splátky úroků z dluhu Fedu převýšily zisky z jeho aktiv a služeb, které poskytuje finančnímu sektoru.

Celkový zisk bank Fedu ve srovnání s loňským rokem klesl o více než 98 % a podle dat zveřejněných Americkou centrální bankou odhadované kumulované ztráty pro rok 2023 převyšují 100 miliard USD. Zároveň, vzhledem k aktuálnímu finančnímu portfoliu Fedu, vzniká přesvědčení, že ztráty Fedu, které začaly před rokem, by se do roku 2024 mohly potenciálně zdvojnásobit a i v případě, že by se úrokové sazby přestaly zvyšovat, ztráty Fedu budou pravděpodobně ještě nějaký čas přetrvávat.

Jaký význam to může mít pro Bitcoin?

Obchodníci mohou zatím jen hádat, kterou cestou peněžního flow se vyjmout. Budou to akcie, nemovitosti nebo kryptoměny. Vzhledem ke stabilitě Bitcoinu jako digitální měny, mnozí investoři vidí akumulování BTC jako jednu z výchozích cest bez ohledu na krátkodobý vývoj cen. I proto tržní cena Bitcoinu vyskočila zpět na úroveň nad 27 tisíc USD, což je nejvíc od 31. srpna.

Číst dále:

https://cointelegraph.com/news/bitcoin-investors-federal-reserve-100-billion-loss https://cointelegraph.com/news/fed-could-lose-100-billion-does-this-spell-catastrophe-bitcoin https://www.coindesk.com/markets/2023/09/18/bitcoin-tops-27k-a-week-after-death-cross-formation-with-fed-likely-to-extend-rate-pause/ https://www.kryptonovinky.sk/aky-vplyv-maju-straty-fedu-na-bitcoin-a-globalny-financny-trh/

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies