Seznam článků

SEC už potřetí odkládá své rozhodnutí o Bitcoin ETF - Sněmovna reprezentantů USA má na věc jiný názor

pexels-ekaterina-bolovtsova-6077447.jpg

Americká komise pro cenné papíry a burzu (SEC) udělala očekávaný krok a prodloužila lhůtu pro rozhodnutí ohledně schválení spotového Bitcoin ETF o dalších 60 dní. Někteří členové Výboru pro finanční služby však s tímto rozhodnutím nesouhlasí a žádají o okamžité vyhovění žádosti.

Společnosti Ark Invest a 21Shares již v dubnu 2023 společně podaly žádost o uvedení Bitcoin ETF na burze Cboe BZX. Podle oficiálních pravidel, SEC má celkem 240 dní na to, aby vydala oficiální rozhodnutí a vypadá to, že se je chystá využít všech.

Po předchozích dvou prodlouženích se datum finálního rozhodnutí prodloužilo do 11. listopadu a i přesto, že čas ještě nevypršel, tak se SEC rozhodla pro další odložení. Nově tak má lhůtu až do 10. ledna 2024 s tím, že tento termín už je konečný.

„Komise se domnívá, že je vhodné stanovit delší lhůtu pro vydání rozhodnutí o schválení nebo neschválení navrhované změny pravidel, aby měla dostatek času na zvážení navrhované změny pravidel [...] a otázek, které s ní souvisejí,“ uvedla SEC.

Ve stejném termínu bylo SEC odloženo další rozhodnutí o žádosti Bitcoin Etf, a to konkrétně od manažera fondu GlobalX. Prodloužila čas do 21. listopadu, přičemž v tomto případě toto datum konečné není.

Reakce Sněmovny reprezentantů USA

Se zmiňovaným rozhodnutím SECu nebyli spokojeni všichni. Čtyři členové výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů USA, konkrétně se jedná o Mikea Wooda, Wileyho Nickela, Tomma Emmera a Ritchieho Torrese, vyzvali SEC, aby Bitcoin ETF bezodkladně schválila.

Vyjádřili se, že regulovaný spotový bitcoinový burzovní fond (ETF) „zvýší ochranu investorů“ tím, že poskytne bezpečnější a transparentnější přístup k bitcoinovým investicím. V dopise mimo jiné uvedli, že SEC po rozhodnutí soudu v kauze s Grayscale nemá důvod a právo pokračovat v odmítání spotových žádosti o kryptomenové ETF a vyžádaly rovné zacházení pro spotové a futures ETF. Podle slov zákonodárců neexistencí spotových ETF jejich trh diskriminuje.

Číst dále:

https://www.coindesk.com/policy/2023/09/26/sec-extends-ark-global-x-etf-deadlines-as-government-shutdown-looms/ https://www.kryptonovinky.sk/sec-urobila-s-bitcoin-etf-necakany-krok-politici-ziadaju-schvalenie/ https://decrypt.co/198888/sec-delays-spot-bitcoin-etf-decision-second-time https://www.investing.com/news/stock-market-news/sec-defers-decision-on-ark-21shares-bitcoin-etf-for-a-third-time-93CH-3183772 https://cryptobriefing.com/sec-told-approve-bitcoin-spot-etf-immediately-congress/ https://cointelegraph.com/news/sec-pushes-deadline-ark-21shares-spot-bitcoin-etf

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies