Seznam článků

Krach americké kryptoměnové burzy - Po stížnosti SEC bankrotovala burza Bittrex

sebastian-pichler-bAQH53VquTc-unsplash.jpg

V pondělí americká kryptoměnová burza Bittrex, Inc. požádala o bankrotovou ochranu podle kapitoly 11 pro své operace se sídlem v USA. Tento krok přichází tři týdny poté, co ji Komise pro cenné papíry (SEC) obvinila z provozování neregistrované burzy cenných papírů. Zároveň ve svém prohlášení uviděla, že větev Bittrex Global se sídlem v Lichtenštejnsku bude pro zákazníky mimo USA pokračovat v běžném provozu.

Za poslední rok se již několik podobných společností zřítilo do bankrotu. Příčinou mohl být pokles cen aktiv, obnovená regulační kontrola a v případě kdysi přední burzy FTX i trestní obvinění.

V případě burzy Bittrex situaci odstartovala žaloba SEC. Rok 2023 nebyl pro burzu úspěšným již od začátku - v únoru propustila 80 lidí a v březnu oznámila, že do konce dubna ukončí všechny operace v USA. I přes blížící se odchod americké pobočky z trhu se SEC rozhodla podniknout kroky a 17. dubna podala žalobu, ve které tvrdí, že firma a její vedoucí pracovníci propagují a prodávají neregistrované cenné papíry, za které považuje SEC většinu kryptoměn. Uvedla, že Bittrex občas působila jako makléřská, burzovní a zúčtovací agentura, ale nezaregistrovala se v SEC. Bittrex tato obvinění popřela a uvedla, že krypto aktiva na její platformě nespadají do kategorie cenných papírů ani investičních smluv, Soudní řízení tak probíhá i nadále.

Tlak na kryptoměnovou burzu byl vyvíjen i ze strany jiných regulátorů – v říjnu si na burzu posvítil Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) s podezřením o porušování zákona o bankovním tajemství a později i americké ministerstvo financí a síť pro vymáhání zahraničních zločinů (FinCEN), kterým Bittrex v rámci urovnání zaplatil pokutu 29 milionů dolarů.

Důsledky krachu Bittrex

Ve svém vyhlášení Bittrex poznamenala, že finanční prostředky zákazníků zůstávají v bezpečí a že její hlavní prioritou je zajistit, aby se vrátili ke svým majitelům. "Máme v úmyslu požádat soud, aby účty, ze kterých zákazníci ke dni uzavření burzy nestihli vybrat prostředky, aktivoval co nejdříve, aby si je mohli dodatečně získat zpět zákazníci, kteří splňují potřebné regulační požadavky," poznamenala společnost. Toto se však z velké části týká maloobchodních investorů a ne největších věřitelů.

Největším věřitelem Bittrexu je aktuálně OFAC, který má vůči Bittrexu pohledávku ve výši 24,2 milionu dolarů. Druhým největším věřitelem je nespecifikovaná kryptopeněženka s hodnotou 14,5 milionu dolarů. FinCEN má také pohledávku za Bitrexem v částce 3,5 milionu dolarů a SEC je uveden v seznamu věřitelů s nespecifikovanou částkou. Zatím není zcela jisté, v jakém rozsahu budou ztráty takových klientů burzy.

Jelikož pád Bittrex úzce souvisí s tématem neregistrovaných cenných papírů, je velmi pravděpodobné, že žalobu od SEC mohou obdržet i jiné kryptoměnové burzy s podobným systémem. Problémům bude možná čelit i největší americká kryptoměnová burza Coinbase, jejíž SEC, doručila tzv. americká kryptoměnová burza. „Wellsovo oznámení“, které informuje o tom, že daný subjekt je předmětem jejího vyšetřování.

Zdroje:

https://www.coindesk.com/policy/2023/05/08/us-crypto-exchange-bittrex-files-for-bankruptcy-in-delaware/ https://cryptopotato.com/crypto-exchange-bittrex-files-for-us-bankruptcy-protection/ https://siliconangle.com/2023/05/08/bittrex-files-bankruptcy-charged-operating-unlicensed-securities-exchange/ https://www.reuters.com/markets/deals/crypto-exchange-bittrex-inc-files-bankruptcy-after-sec-complaint-2023-05-08/ https://www.kryptonovinky.sk/oficialne-v-usa-zbankrotovala-dalsia-kryptomenova-burza/ https://fortune.com/2023/05/08/bittrex-bankruptcy-us-filing-crypto-platform/

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies