Seznam článků

ECB startuje přípravnou fázi na zavedení digitálního eura již 1. listopadu

image1-1-1110x580.jpg

Evropská centrální banka (ECB) zvažuje projekt, který by znamenal možnost zavedení digitální verze eura (CBDC). V současnosti zkoumá jeho proveditelnost a postupně se přesouvá do "přípravné fáze", která však sama o sobě ještě neznamená rozhodnutí o přijetí měny.

ECB reaguje na rostoucí poptávku po digitálních platbách a popularitu kryptoměn a zvažuje zavedení své CBDC - digitální měny centrální banky. „Musíme naši měnu připravit na budoucnost,“ vyjádřila se prezidentka ECB Christine Lagardeová a dodala, že digitální euro bude „existovat spolu s fyzickou hotovostí“.

Digitální euro by bylo elektronickým platebním prostředkem dostupným pro každého v eurozóně. Lidem by poskytlo možnost používat peníze centrální banky v digitálním formátu, který je široce dostupný pro platby v celé eurozóně, je bezplatný a je vhodný pro online i off-line platby. ECB zároveň tvrdí, že CBDC nabídne vyšší úroveň soukromí a rychlejší platby.

Účelem přípravné fáze je testování a experimentování s novou digitální měnou s cílem zjistit a porovnat rizika a výhody, které se s ní spojují. Má být odstartována již za pár dní, 1. listopadu 2023, a má trvat 2 roky. Po uplynutí této doby se rozhodne, zda projekt bude pokračovat do další fáze. Oficiální rozhodnutí o vydání nebo nevydání digitálního eura oznámí Rada guvernérů až po ukončení legislativního procesu Evropské unie.

Jaká rizika jsou spojena s CBDC?

Vzhledem k tomu, že projekt je stále ve svých začátcích, negativa se nedají vypíchnout jednoznačně. Jedním z faktů, který zaráží odborníky je ten, že ECB zatím nebyla schopna jasně komunikovat přidanou hodnotu digitálního eura.

Zároveň vznikají dotazy i ohledně úrovně zásahu centrální banky do nové měny. Jedním z nejčastějších argumentů proti vzniku CBDC pro euro je právě fakt, že vzhledem k programovatelnosti digitální měny, může přinášet různé formy omezení a ubírat na soukromí. Nikdo nemůže vyloučit, že by banka uměla přes CBDC volně upravovat úroky, nastavovat limity pro transakce nebo sledovat či případně omezovat finanční aktivitu občanů.

Číst více:

https://www.kryptonovinky.sk/dolezite-ecb-posuva-projekt-digitalneho-eura-do-novej-fazy-jedna-veta-posobi-sokujuco/

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2428528

https://www.dw.com/en/european-central-bank-moves-digital-euro-to-next-phase/a-67143744

https://forkast.news/ecb-kick-off-digital-euro-preparation-phase-nov-1/

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies