Seznam článků

Nový návrh legislativy významně zpřísní regulaci kryptoměn – Co všechno zahrnuje?

pexels-towfiqu-barbhuiya-8693379.jpg

Generální prokurátorka New Yorku, Letitia Jamesová, navrhla novou průlomovou legislativu, která má zpřísnit regulace kryptoměn v USA s cílem ochrany spotřebitelů, investorů a širší ekonomiky. Svůj návrh zákona s názvem „Crypto Regulation, Protection, Transparency and Oversight (CRPTO) Act“ (Zákon o regulaci, ochraně, transparentnosti a dohledu nad kryptoměnami) oficiálně vydala 5. května 2023. Ve svém prohlášení Jamesová charakterizovala svůj návrh jako „nejsilnější a nejkomplexnější soubor nařízení o kryptoměnách v zemi“.

Zveřejněný návrh zákona by měl posílit pravomoci Jamesové jako generální prokurátorky a upřesnit schopnost ministerstva financí státu New York provozovat státní režim udělování licencí na digitální aktiva. Obsahuje široký soubor opatření, jejichž cílem je komplexně regulovat celý ekosystém digitálních aktiv, a tedy jakýkoli typ digitální jednotky, ať už označené jako kryptoměna, mince, token, virtuální měna nebo jinak, kterou lze použít jako prostředek výměny, formou digitálně uložené hodnoty nebo účetní jednotky.

Jaké změny přináší legislativa?

Hlavním účelem nové legislativy je posílit ochranu investorů, zvýšit transparentnost a odstranit střety zájmů. „Kryptoplatformy by měly vůči zákazníkům podobné povinnosti jako banky podle federálního zákona o elektronickém převodu finančních prostředků. Vyžadovalo by se od nich, aby odškodnili zákazníky, kteří se stali oběťmi podvodu. Návrh zákona by také posílil regulační pravomoci Ministerstva finančních služeb státu New York (DFS) v oblasti digitálních aktiv,“ uvedl Úřad generálního prokurátora státu New York (NYAG).

Pro zvýšení transparentnosti v tomto odvětví se v návrhu zákona uvádí, že všechny společnosti budou muset projít povinným nezávislým auditem a zveřejnit své auditované účetní závěrky. Návrh zákona bude také vyžadovat, aby kryptospolečnosti zavedly silné kontroly KYC (Know your customer) a odškodnily všechny potenciální oběti kryptografických podvodů. Mimo jiné by bylo makléřům podle nového návrhu zakázalo půjčovat si nebo půjčovat aktiva zákazníků a byla by zvýšená regulace ekosystému stablecoinů. Navrhovaná legislativa specifikuje, že společnostem by mělo být povoleno uvádět na trh digitální aktivum jako stablecoin pouze tehdy, jsou-li kryty v poměru 1:1 americkou měnou nebo vysoce kvalitními likvidními aktivy.

Legislativa dále poskytne NYAG pravomoc ukládat občanskoprávní sankce ve výši 10 000 USD v případě porušení regulací jednotlivcům a 100 000 USD v případě porušení firmou.

„Rozšířené podvody a dysfunkce se staly charakteristickými znaky kryptoměn a je čas přinést zákon a řád do multimiliardového průmyslu,“ říká Jamesová.

Zdroje:

https://siliconangle.com/2023/05/05/new-york-attorney-general-proposes-new-cryptocurrency-legislation/ https://www.kryptonovinky.sk/sprisnenie-regulacii-v-state-new-york-co-od-nich-ocakavat/ https://www.fintechfutures.com/2023/05/nyag-proposes-new-legislation-to-strengthen-crypto-regulation-and-protect-investors/ https://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=a6b16ed8-981f-4115-8d04-6aead7676f50 https://www.americanbanker.com/news/new-york-attorney-general-releases-draft-crypto-legislation

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies