Seznam článků

Obětoval se pro dobro firmy? Changpeng Zhao přiznal vinu a odstoupil z funkce generálního ředitele Binance.

FINTECH-CRYPTO-BINANCE-YUAN-0_1636642010765_1636642039006.webp

Soudní řízení vůči jedné z největších kryptoměnových burz, Binance, nabírá na obrátkách. Teprve nedávno jsme se dozvěděli cenu vyrovnání s americkými regulátory a vypadá to, že burza je tu cenu ochotna zaplatit. V rámci dohody s ministerstvem spravedlnosti se tak generální ředitel a zakladatel Binance, Changpeng Zhao (CZ), přiznal k jednomu z bodů původní obžaloby, a to k praní špinavých peněz.

Americké úřady a Binance vedou právní spory již dlouhé měsíce. Podle žaloby se měla největší kryptoburza světa dopustit tří nelegálních skutků - porušování pravidel proti praní špinavých peněz, porušování amerických sankcí a spiknutí za účelem vykonávání nelicencované činnosti v oblasti převodu peněz. Obzvláště byl obviněn CEO společnosti, Changpeng Zhao, který údajně obcházel tato pravidla vědomě a promyšleně. Americký generální prokurátor Merrick Garland uvedl, že zločinci po celém světě využívali burzu na „přesun ukradených finančních prostředků a dalších výnosů z trestné činnosti.“ Prokuratura má prokázáno, že společnost také umožnila nelegálně převést téměř 900 milionů dolarů v transakcích mezi Spojenými státy a Íránem.

Zdá se, že se tento boj postupně blíží ke konci, protože ministerstvo spravedlnosti navrhlo částku, kterou by musela Binance zaplatit na urovnání sporu. Jedná se o pokutu ve výši 4,3 miliardy USD, přičemž se tato částka umí potenciálně navýšit.

Součástí dohody byly i záležitosti ohledně CZ, který na sebe nenechal čekat a pohotově odstoupil ze svého postu generálního ředitele Binance. Slíbil, že udělá vše pro to, aby společnost mohla nadále pokračovat ve své činnosti. Kromě své rezignace bude muset zaplatit pokutu ve výši 50 milionů USD a nesmí působit ve firmě minimálně 3 roky. Na jeho místo v Binance nastoupí Richard Teng, který v minulosti zastával pozici ředitele finančního regulátora Abu Dhabi Global Market.

I přesto, že burza se pravděpodobně bude moci vrátit ke své činnosti v USA, určitě jí toto trestní řízení nedělá dobré jméno. Podle aktuálních zpráv klienti v reakci na nejnovější zprávy stáhli za posledních 24 hodin od oznámení prostředky v souhrnném objemu cca 1 miliardy USD. A i přesto, že po prvních zprávách o ukončení dlouhého boje se nativní token burzy, BNB, posílil na hodnotě, můžeme znovu vidět jeho pokles.

Číst dále:

https://byznys.hn.cz/c1-67268160-prani-spinavych-penez-v-binance-jeji-sef-planuje-odstoupeni-firma-zaplati-miliardovou-pokutu

https://www.e15.cz/kryptomeny/velky-kryptomenovy-ocistec-sef-binance-konci-a-priznava-prani-spinavych-penez-1411771

https://www.cnbc.com/2023/11/22/whats-next-for-binance-after-doj-settlement-departure-of-changpeng-zhao.html

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies