Seznam článků

Vypadá to, že Bitcoin ukončí rok 2023 ve velkém – Za posledních pár dní přesáhl cenu 42 tisíc USD

bitcoins-and-dollars-768x480.jpg

Co stojí za novým rekordem nejznámější kryptoměny? Bitcoinu se podařilo dosáhnout nejvyšší ceny od dubna 2022 a překonat tak svůj 20měsíční rekord. Úspěch tohoto digitálního aktiva je o to více působivý vzhledem k tomu, že trhy jako celek za posledních několik týdnů zaznamenávají spíše ztráty než zisky.

V moment psaní tohoto článku se cena Bitcoinu (BTC) pohybuje těsně nad hranicí 41 700 USD, ale jen včera (pondělí 04.12.2023) jsme mohli pozorovat, jak se vyšplhala nad 42 tisíc USD. Nejvyšší zaznamenaná hodnota dokonce překonala hranici 42 200 USD. Tento nečekaný skok není rekordem jen pro Bitcoin – je to poprvé za posledních 18 měsíců, kdy jakákoli digitální měna překonala cenu 40 tisíc USD.

V letošním roce zatím BTC vzrostl o více než 150 %, čímž pozvedl i jiné kryptoměny na trhu. Analytici se shodují na tom, že tento růst překonal jejich očekávání a pravděpodobně se dočkáme nového historického maxima BTC dříve, než si mysleli. Analytik pseudonymně známý jako The Flow Horse na sociální platformě X sdílel názor, že Bitcoin pravděpodobně zůstane v rostoucím trendu a brzy překoná předchozí maximum kolem 69 000 USD.

Co stojí za úspěchem kryptoměny?

Rally Bitcoinu je důkazem, že investoři začínají mít větší důvěru vůči digitálním aktivům. Vzhledem k komentářům americké Komise pro cenné papíry a burzu, která vnímá BTC spíše než komoditu než cenný papír, mnozí vidí v kryptoměně stabilní, bezpečné a hlavně výnosné útočiště pro své finance. Svůj podíl na ceně Bitcoinu určitě má i blížící se halving, který je odhadován na duben 2024, nebo předpoklady trhů, že Federální rezervní systém USA (FED) s největší pravděpodobností již ukončil proces zvyšování úrokových sazeb.

K pozitivnímu sentimentu přispívají i žádostí velkých institucí o spotové Bitcoin ETF. Zájem se primárně týká potenciálu ke schválení regulátory ETF od gigantů jako je BlackRock, což by investorům poskytlo větší expozici digitálním aktivům bez plného rizika jejich přímého vlastnictví. Očekává se, že SEC rozhodne o žádostech během následujících pár měsíců.

Zároveň se zdánlivě stabilizuje i celkové postavení kryptoměn jako aktiv. Sektor se "zbavuje své problematické minulosti" – postupně se uzavírají kazy týkající se kryptoměnových burz a jejich podezřelé činnosti. Příkladem je trestní řízení vůči největší světové kryptoburze Binance, kde se její zakladatel, Changpeng Zhao, konečně přiznal k federálním obviněním z praní špinavých peněz a odstoupil z funkce generálního ředitele. Krátce před tím byl odsouzen i spoluzakladatel burzy FTX, Sam Bankman-Fried.

Číst dále:

https://www.kryptonovinky.sk/bitcoin-zdolal-aj-42-000-co-stoji-za-jeho-rastom/

https://www.moneyweb.co.za/moneyweb-crypto/bitcoin/bitcoin-surges-past-42-000-even-as-stocks-and-bonds-take-a-hit/

https://kryptomagazin.cz/analyza-bitcoin-prekonal-42-000-dolaru-cil-na-48-000-dolarech-je-blizko/

https://www.cbsnews.com/news/bitcoin-price-usd-today-cryptocurrency/

https://dailyhodl.com/2023/12/04/bitcoin-is-going-to-new-all-time-highs-faster-than-we-planned-says-top-trader-heres-his-outlook/

Image: https://media.cryptoglobe.com/2021/06/bitcoins-and-dollars-768x480.jpg

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies