Seznam článků

Bitcoin padl pod hranici 42 tisíc - Co stojí za náhlým poklesem ceny?

portrait-screaming-businessman.jpg

Z rekordně vysokých cen Bitcoinu (BTC) jsme se netěšili dlouho. Už 3. ledna situace nabrala nečekaný zvrat a kryptoměna se náhle propadla o více než 8 %, a tak vymazala všechny zisky z minulého týdne během pouhých několika minut.

V moment psaní tohoto článku se BTC obchoduje na cenové hranici kolem 42 900 USD, ale teprve nedávno jsme mohli vidět kryptoměnu těsně nad hladinou 41 800 USD. Podle CoinGlass se jednalo o likvidaci pozic za více než půl miliardy USD. Jen během pár minut až hodin cena náhle padla ze svých několikaměsíčních rekordních hodnot, které byly nad 45 tisíc USD, o více než 8%.

S volatilitou Bitcoinu musíme stále počítat, a tento propad kryptoměny je toho důkazem. Růst hodnoty BTC je úzce propojen s předpoklady analytiků, že americká Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) v nejbližší době schválí žádost o spotové ETF na Bitcoin. I přesto, že většina analytiků novému aktivu připisuje přes 90% šanci na úspěch, stále je zde těch 10%, které dokážou dát investorům brouka do hlavy.

A jinak tomu nebylo ani teď. Právě v případě pádu ceny BTC zavážilo těch nejistých 10 %. Pravděpodobně hlavním důvodem byla poplašná zpráva od analytika společnosti poskytující finanční služby v oblasti kryptoměn, Matrixport, v níž se uvádí, že Komise pro cenné papíry a burzu tento měsíc pravděpodobně omítne všechny návrhy bitcoinových spotových ETF. „Současné pětičlenné vedení komisařů, kteří jsou rozhodující pro schválení ETF SEC, ovládají demokraté. Předseda SEC Gensler nepřijímá kryptoměny v USA a očekávat, že bude hlasovat pro schválení Bitcoin Spot ETF, je příliš optimistické.“

Dalším důvodem k propadu může být jednoduše fakt, že po dlouhém růstu ceny BTC byl trh takzvaně „překoupen“ a tak stačil i menší impuls k tomu, aby došlo k výraznějšímu cenovému výplachu.

Jak to většinou bývá, největší kryptoměna za sebou zatáhla i ostatní digitální aktiva a zchladila tak náladu na trhu. Spolu s BTC se propadly i jiné kryptoměny v top 10, přičemž Ethereum kleslo o 8,8 % na necelých 2 200 USD, zatímco Solana se za posledních 24 hodin padla o více než 15 % pod 100 USD. XRP se propadlo o více než 10 %, Cardano kleslo o 14 % a Avalanche o 15 %.

Číst dále:

https://www.kryptonovinky.sk/preco-bitcoin-prudko-padol-o-8/

https://decrypt.co/211634/bitcoin-plunges-7-to-42000-in-flash-crash-as-bull-run-falters

https://www.wsj.com/livecoverage/stock-market-today-dow-jones-01-03-2024/card/bitcoin-price-sinks-below-43-000-0PcljUKkQuC5L0nsMzTx

https://cointelegraph.com/news/matrixport-founder-says-dissemination-bitcoin-etf-report-beyond-our-control

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies