Seznam článků

Bitcoin je zpátky ve svém živlu – Kryptoměna překonala hranici 47 tisíc USD!

close-up-hand-holding-coin.jpg

Datum rozhodnutí o spotovém Bitcoin ETF se blíží a trhy na sebe nenechávají dlouho čekat Po propadu ceny Bitcoinu (BTC) z minulého týdne můžeme být opět svědky rally. V pondělí cena nejpopulárnější kryptoměny během necelých 24 hodin vzrostla o dalších 7 % a posunula se nad hranici 47 000 USD.

V momente psaní tohoto článku se BTC obchoduje jen těsně pod 46,7 tisíce USD, ale jen před několika hodinami tato kryptoměna znovu lámala rekordy desítek měsíců. V určitý moment se dokonce těsně chytala na svoji nejvyšší cenu od 31. prosince 2021, což je kolem 47,2 tisíce USD. Tato rally se projevila i na ostatních kryptoměnách. Například Ethereum si polepšilo o 5 %, Solana stoupla o 16 % a Cardano o 10 %.

A to vše přichází po propadu z minulého týdne, kdy jedna zprava dokázala potopit Bitcoin a spolu s ním i náladu na kryptoměnovém trhu. Stejně jako výše zmíněný negativní cenový výkyv, tak i tento pozitivní souvisí se spekulacemi ohledně očekávaného rozhodnutí americké Komise pro cenné papíry (SEC) ohledně žádosti o spotové Bitcoin ETF.

A schválení je již opravdu "za rohem". Konečný termín pro rozhodnutí ohledně společné žádosti firem Ark a 21 Shares je 10. ledna. Zároveň se jedná o situaci, kdy komise už nemůže odložit verdikt na později. Navzdory tomu, že jsme za posledních 10 let neviděli jediné schválení ze strany SEC pro spotové bitcoinové ETF, odborníci se domnívají, že nyní by to mělo dopadnout jinak. Jay Clayton, bývalý předseda SEC, tvrdí, že věří ve schválení a zdůrazňuje při tom, že podmínky na trhu s Bitcoinem se za posledních pět let výrazně zlepšily. Poznamenal, že v současnosti můžeme vidět mnohem vyspělejší úroveň infrastruktury pro řádné uchovávání a zabezpečení BTC a také pochválil vývoj technologie blockchain.

Pokud ke schválení skutečně dojde, mohlo by to cenu BTC posunout ještě výše. Znamenalo by to, že první spotové Bitcoin ETF by se mohly začít obchodovat už ve čtvrtek nebo v pátek. Prognózy od Standard Chartered naznačují v roce 2024 příliv do kryptoměnového trhu ve výši 50 – 100 miliard USD, přičemž Bitcoin údajně může do roku 2025 potenciálně dosáhnout závratné hodnoty 200 000 USD.

Je na těšení se ještě brzo?

Bitcoinové velryby zjevně projevují velký zájem o úroveň 48 000 – 50 000 USD , ale vzhledem k volatilitě na trhu stále panuje opatrnost. Jak jsme mohli vidět v minulém týdnu, příchozí zprávy mohou velmi snadno vyvolat nestabilnost a způsobit poklesy. Pseudonymní investor Capo na svém profilu na sociální síti X zveřejnil předpoklad, že se nyní jedná pouze o krátkodobou rally a nejpravděpodobnějším scénářem bude napumpování BTC na vytouženou úroveň a následné velké odmítnutí. Při pohledu na svůj graf také naznačil, že Bitcoin po zprávě o schválení Bitcoin ETF na spotovém trhu stoupne na 51 000 USD, ale po skončení rally se jeho cena upraví na 30 000 až 31 000 USD.

Obecně je stále obtížné určit, jak přesné tyto předpoklady jsou, a z dlouhodobého hlediska si Bitcoin stále drží silnou pozici. Nesmíme zapomenout, že kromě rozhodnutí o spotovém ETF nás v roce 2024 čekají i další významné události, jako je například halving nebo prezidentské volby v USA.

Číst dále:

https://www.kryptonovinky.sk/bitcoin-uz-prekonal-aj-cenu-47-000-dovod-je-jasny/

https://www.kryptonovinky.sk/schvalenie-spotoveho-bitcoin-etf-je-nevyhnutne-tvrdi-byvaly-predseda-sec/

https://cryptonews.com/news/bitcoin-price-prediction-surge-to-47k-amid-sec-etf-speculation-200k-forecast-by-2025.htm

https://www.coindesk.com/markets/2024/01/08/btc-blasts-past-47k-as-bitcoin-etf-excitement-gets-feverish/

https://dailyhodl.com/2024/01/09/crypto-bear-says-fakeout-rallies-and-then-massive-corrections-coming-for-bitcoin-and-ethereum/

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies