Seznam článků

CBDC mohou hrát klíčovou roli v globálních platbách, vyjádřila se G7

pexels-worldspectrum-844124.jpg

Finanční úředníci G7 zveřejnili poznámky ze setkání členských zemí, ve kterých se vyjadřují ohledně regulace kryptoměn a zavedení digitálních měn centrálních bank (CBDC - Central Bank Digital Currency) i do rozvojových zemí. Připouštějí výhody CBDC a zároveň diskutují ohledně obav z jejich vlivu na stabilitu a integritu finančního systému.

  1. května se v Japonském městě Niigata konalo zasedání výboru G7, které upozornilo na potenciální úlohu digitálních měn centrálních bank při zajišťování stabilního a transparentního globálního finančního systému.

G7 je sdružením některých z největších vyspělých světových ekonomik. V současnosti zahrnuje Kanadu, Francii, Německo, Itálii, Japonsko, Spojené království a Spojené státy americké. Aktuální setkání předcházelo každoročnímu summitu, který se bude konat v Hirošimě od 19. do 21. května.

V poznámkách ze setkání je uvedeno, že národy budou nadále uvažovat o politice digitálních peněz a zavedení CBDC i do rozvojových zemí vzhledem k výhodám této digitální měny, jako je například efektivita plateb. G7 také dodala: „Každá CBDC by měla být založena mimo jiné na transparentnosti, zásadách právního státu, řádném hospodářském řízení, kybernetické bezpečnosti a ochraně údajů.“

Rozsáhlejší vyjádření k tématu CBDC má být zveřejněno 15. října 2023 v Marrákeši během mítinku Světové banky a výročního setkání Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Na nové zprávy ohledně CBDC reagoval Neel Kashkari, prezident Fedu v Minneapolisu. Vyjádřil se ohledně obav občanů a přiznal, že čínská CBDC v režii PBoC teoreticky umožňuje monitorovat každou transakci s digitální měnou. V zápětí však dodal, že to určitě není to, co by dělal Fed, kdyby také vydal CBDC. ,,Sdílím vaše obavy o soukromí. Ve Fedu nemáme zájem porušovat soukromí amerického lidu,“ vzkázal.

Na setkání se probíraly i regulace kryptoměn a „travel rule“

G7 setkání se zabývalo i regulacemi kryptoměn. Rychlá inovace digitálních technologií přináší různé výhody, ale také nové výzvy, jako je kybernetická bezpečnost, šíření dezinformací, sociální a politické rozdíly a riziko destabilizace finančních trhů. Kolaps kryptoburzy FTX v loňském roce "byl vážným budíčkem" a žádá větší regulaci v oblasti kryptoměn.

Komentáře padly i ohledně takzvaného „travel rule“, které vyžaduje, aby každá finanční instituce, která zpracovává transakce s kryptoměnami nad 3 000 USD, zveřejnila jméno odesílatele, adresu a informace o účtu. Výbor G7 se v konečném důsledku shodl na názoru: „Podporujeme iniciativy Finanční akční skupiny (FATF) k urychlení globálního provádění standardů FATF o virtuálních aktivech, včetně „travel rule“, a její práci na nových rizicích, včetně dohod DeFi a peer-to- peer transakcí.“

Zdroje:

https://cointelegraph.com/news/g7-pushes-accelerating-global-implementation-of-travel-rule-for-crypto-assets https://www.kryptonovinky.sk/kryptonovinky-16-5-sef-fed-v-minneapolise-o-bitcoine-a-rizikach-cbdc/ https://www.kryptonovinky.sk/g7-rokovala-o-cbdc-a-o-kontroverznom-travel-rule-pre-kryptomeny/ https://www.reuters.com/markets/currencies/g7-discuss-digital-currency-standards-crypto-regulation-2023-04-11/ https://beincrypto.com/g7-gives-muted-support-japan-summit/ https://businesscloud.co.uk/news/in-crypto-cbdcs-may-play-key-role-in-global-payments-says-g7/

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies