Seznam článků

Stablecoiny jsou na úpadku - Ekonomika Stablecoinů v roce 2023 zmenšila svůj objem až o 7,3 miliardy USD

AdobeStock_458520299.jpeg

Stablecoiny již v roce 2023 nejsou tak stabilní a dokud jejich ekonomika nepřestane klesat na objemu, je nepravděpodobné, že trh s kryptoměnami plnohodnotně obnoví svou sílu. Mohou za to regulace?

Dosud v roce 2023 celková krypto ekonomika získala 41,77 %, zatímco ta týkající se stablecoinů se zmenšila o 7,3 miliardy USD. Aktuální tržní strop pro kryptoměny je kolem 1,222 bilionu USD, v lednu 2023 činil kolem 817 miliard dolarů. Pro srovnání, tržní kapitalizace stablecoinů klesla ze 138,12 miliardy na 130,79 miliardy ve stejném časovém úseku.

Stabilní coin je typ kryptoměny, která je vázána na jiné aktivum, jako například americký dolar. Několik stablecoinových projektů zaznamenalo za poslední čtyři měsíce pokles zájmu. Už jen když se podíváme na USDC (USD Coin) nebo BUSD (BinanceUSD) – USDC ztratil více než 14 miliard USD a BUSD zaznamenal od prvního lednového týdne odlivy zájmu a zpětné odkupy přesahující 11 miliard USD.

Svět stablecoinů se nadále zmenšuje a dokud se to nezastaví, trvalé oživení cen kryptoměn je nepravděpodobné, uvedla společnost s zaměřením na finanční služby, JPMorgan (JPM), ve čtvrtek ve své výzkumné zprávě.

Samozřejmě, ne všechno je až tak špatně, jak se zdá. Několika dalším stabilním coinovým projektem se podařilo vyvážit tyto ztráty růstem. Vezměme si například TUSD, který zahájil rok s tržní kapitalizací přibližně 846,57 milionu USD. Dnes se tento stablecoin může pochlubit tržní hodnotou 2,04 miliardy USD, což naznačuje míru růstu 140,97 %. Podobným případem je i USDT, který od začátku ledna vzrostl o více než 25 %.

Mohou za úpadek stablecoinů regulace?

Pokles stablecoinů na burzách, kde klesl až pod 20 miliard USD, může být pravděpodobně spojen se zvýšenými regulačními riziky spojenými s kryptoprůmyslem. Finanční regulátoři totiž zvýšili svou kontrolu nad prostorem po kolapsu algoritmického stablecoinu Terra a následných bankrotech několika kryptoměnových společností.

Zdroje:

https://news.bitcoin.com/stablecoin-economy-shrinks-by-7-3-billion-in-2023-usdc-and-busd-record-mass-redemptions/ https://www.kryptonovinky.sk/objem-stablecoinov-na-centralizovanych-burzach-vyrazne-klesa/#:~:text=Objem stablecoinov držaných na centralizovaných,miliárd USD v decembri 2022. https://www.thecoinrepublic.com/2023/05/22/stablecoin-economy-not-so-stable-in-2023-shrinks-by-7-3b-ytd/ https://www.coindesk.com/markets/2023/05/19/crypto-market-recovery-unlikely-until-stablecoin-universe-stops-shrinking-jpmorgan/

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies