Seznam článků

Krypto peněženky

hito.jpeg.webp

Co to je ta krypto peněženka?

Pokud chcete disponovat kryptoměnami, obchodovat s nimi a provádět transakce, budete potřebovat krypto peněženku. Pojďme se tedy podívat na to, co to vlastně je.

Na rozdíl od fyzických peněženek, které znáte ze svých kapes a kabelek, krypto peněženky kryptoměny neuschovávají. Namísto toho uschovávají váš veřejný a privátní klíč, díky kterým můžete svými kryptoměnami disponovat. Adresa peněženky je něco jako číslo bankovního účtu, ve formě kódu složeného z písmen a číslic. Adresu můžete bez obav sdílet s ostatními a díky němu s vámi mohou interagovat ostatní uživatelé dané sítě (blockchainu) - mohou Vám na adresu posílat prostředky.

Oproti tomu privátní (osobní) klíč je něco jako PIN k vaší kartě nebo heslo k internetovému bankovnictví. Díky privátnímu klíči se do své peněženky dostanete a slouží k autorizování veškerých transakcí. Je tedy potřeba uschovat tento klíč v bezpečí a udržet ho v úplné tajnosti. Pokud by někdo získal přístup k vašemu privátnímu klíči, získal by i přístup k vašim kryptoměnám. Privátní klíč má běžně formu kombinace dvanácti náhodně generovaných slov, QR kódu nebo datový formát - Hex, Base64, WIF, Binary.

Při ztrátě privátního klíče ztratíte přístup ke všem peněženkám, které jsou s tímto klíčem spojené, a tím i přístup ke kryptoměnám, které tyto peněženky spravují. Všeobecně platí doporučení neuschovávat kryptoměny na burze. Faktickým vlastníkem kryptoměny je vždy pouze ten kdo zná privátní klíč. V případě burzy se spoleháte na třetí stranu.

Je tedy důležité vybrat takový typ peněženky, který bude vyhovovat vašim požadavkům. A jaké možnosti vlastně existují? Peněženky můžeme rozdělit například na offline a online.

Typy krypto peněženek

Typy peněženek

Offline (fyzické)

  • Papírové
  • Hardwarové (Ledger)

Online

  • Na mobilu
  • Na desktopu
  • Na webu
  • Papírové

Papírová peněženka

Papírová peněženka je fyzicky vytištěný kód, většinou ve formě QR kódů a hesel, který si může majitel uschovat na bezpečném místě, například v doma ve fyzickém trezoru. Je důležité tyto údaje s nikým nesdílet. Výhodou je relativní bezpečnost, jelikož klíč je uchovaný offline a nemůže se tak stát terčem kyberútoku. Na druhou stranu, pokud papírový klíč ztratíte, ztratíte tím nenávratně i přístup ke svým kryptoměnám.

Hardwarové (Ledger)

Dalším typem externí peněženky jsou různá USB zařízení, například ty od francouzské společnosti Ledger, které vypadají v zásadě jako klasický USB flash disk. Podobně jako u papírové formy máte svůj klíč uschovaný offline, jen v tomto případě je to v elektronické formě. Ledger vás vyjde zhruba na 1500 až 3000 korun. Dalším příkladem je například Trezor. Hardware krypto peněženka Trezor je od českého výrobce a aktuálně ji můžete pořídit ve dvou variantách, za 1700 respektive 6500 korun. V případě hardwarových peněženek je dobré vždy kupovat nové a od důvěryhodných prodejců.

Online

Na trhu můžete najít také nejrůznější online peněženky, které používáte skrze mobilní či desktopové aplikace nebo přímo na webu. Tyto peněženky jsou často nabízené přímo krypto směnárnami. Jsou uživatelsky přívětivější, ale náchylnější na případné zneužití osobních údajů skrze kyberútoky. Musíte tedy důvěřovat třetí straně, že se o vaše údaje postará a dostatečně je zabezpečí.

Soubor (Softwarová peněženka)

Peneženka může mít podobu souboru. Soubor je zaheslovaný a obsahuje Váš privátní klíč. Softwarovou peněženku můžete získat na nejrůznějších online službách. Smazáním souboru či zapomenutím hesla ztratíte přístup k mincím na své adrese. Soubor doporučujeme držet na externím offline úložišti (například na flash drivu).

Jakou peněženku tedy použít?

Každému vyhovuje něco jiného. Pokud máte kryptoměny spíše „pro zábavu“, budou pro vás nejjednodušší online peněženky. Příklady takových peněženek jsou Crypto com DeFi Wallet, Exodus či Coinbase Wallet. Na trhu však najdete daleko více možností. Většího zabezpečení můžete případně dosáhnout pomocí hardwarové peněženky. Pokud nedůvěřujete třetím stranám a radši si vše uchováváte fyzicky, sáhněte po některé z offline variant. V případě, že vlastníte větší obnos kryptoměn je nejvhodnější variantou kombinace offline a online peněženek.

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies