Seznam článků

Začátečníkův průvodce Kryptoměnami (Bitcoin)

Gemini-Cryptocurrencies_Bitcoin_Bitcoin_Fundamental_Technical_Structure.png.webp

Co je Bitcoin?

Pro zjednodušení si na začátek představte Bitcoin jako "čísla" uložená na internetu. Bitcoin se stal s rostoucím počtem lidí, kteří s ním obchodovali, více a více uznávaným prostředkem směny. Je také někdy označován jako měna internetu.

Kde se Bitcoin vzal?

Bitcoin byl představen v roce 2008, kdy neznámá osoba pod jménem "Satoshi Nakamoto" (jehož skutečná identita stále zůstává záhadou) zveřejnil článek nazvaný "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System".

Název článku zachycuje dvě klíčové vlastnosti Bitcoinu:

  • Peer-to-Peer: Bitcoin umožňuje přímé P2P platby bez prostředníků třetích stran, jako jsou banky nebo platební brány. Toto je hlavní důvod, proč je Bitcoin často považován za vysoce "decentralizovanou" měnu;
  • Electronic cash: V minulosti proběhlo již mnoho pokusů o vývoj elektronické měny, ale co činí Bitcoin výjimečným, je jeho šikovné využití existujících technologií, jako je kryptografie a distribuční systémy, díky čemuž je bezpečný a efektivní.

1200x800.jpg

Jak to vlastně funguje?

Bitcoin používá technologii blockchainu. Normální uživatelé můžou použít systém k snadnému posílání a přijímání peněz, ale opravdová náročná práce v zákulisí je zajišťována těžaři.

Těžaři jsou specializovaná skupina lidí, kteří jsou zodpovědní za udržování chodu Bitcoinu. Může se jím stát každý, ale těžaři musí mít počítače s vysokým výpočetním výkonem, aby mohli validovat transakce, ukládat data a řešit složité matematické úkony (nazývané Proof-of-Work (PoW)). Cílem tohoto procesu je dosáhnout takzvaného "konsensu" – celá síť musí souhlasit, že všechny transakce jsou pravé, udělali je opravdoví vlastníci a žádné Bitcoiny nikdo „nezkopíroval“ (double spend). Když odešlete novou transakci do sítě Bitcoin, těžaři ji zachytí a provedou všechnu výše zmíněnou práci.

Možná se divíte, proč by se těžaři dobrovolně starali o tento decentralizovaný systém. Dělají to proto, že nepracují zdarma. Těžaři jsou motivováni odměnami za těžení a poplatky za transakce. Samozřejmě jak jinak, než v Bitcoinech.

Proč je Bitcoin tak revoluční?

Bitcoin je první platební sítí, která je plně autonomní a samo udržovatelná, kde žádná jednotlivá strana či událost nemůže ovládnout nebo ukončit systém. Můžete ho používat kdykoli a kdekoli na světě, stačí mít jen přístup k internetu. Také vydláždil cestu pro další technologickou revoluci od zavedení internetu - globální digitální měnu bez poplatků prostředníka. V síti tak není potřeba důvěra, že nějaká strana udělá správnou věc – všichni jsou motivováni vlastním ziskem. Síť se tak nepotřebuje důvěru – to odborníci nazývají „trustless system“.

Další zajímavé aspekty Bitcoinu (a kryptoměn obecně):

  • Omezená zásoba (což vede ke vzácnosti, připodobňující je k digitálnímu zlatu)
  • Rychlé dokončení (10 minut oproti dvěma dnům pro převod pomocí bankovního systému)
  • Potenciál rozvíjet aplikace na svém systému („smart contracts“), to zatím v Bitcoinové síti nejde.

Proč existuje tolik různých kryptoměn kromě Bitcoinu?

Alternativní mince (altcoiny) jsou další kryptoměny, které nejsou Bitcoin. Různé altcoiny existují za různými účely, podobně jako můžeme najít mnoho podobných, avšak rozdílných firem v naší ekonomice. Existují s odlišnými vizemi, uživateli, nebo mají navíc něco, co ostatní nemají. Stejně to platí i pro „krypta“, jak jsou zkráceně kryptoměny označovány. Možnosti jako Litecoin (LTC) a Bitcoin Cash (BCH) sdílejí funkce Bitcoinu, ale nabízejí rychlejší transakce. Ethereum (ETH) a EOS se zaměřují na poskytování otevřené platformy pro programování „chytrých kontraktů“ a vytváření decentralizovaných aplikací (dapps).

Kryptoměny můžeme dále dělit na:

  • Kryptoměny / platební tokeny = tokeny, které se používají k platbě za zboží a služby, nebo k převodu peněz
  • Bezpečnostní tokeny představují úvěr nebo dluh, například podíl na budoucích ziscích společnosti nebo budoucích kapitálových tocích
  • Užitkové tokeny slouží pro poskytování digitálního přístupu k aplikaci nebo službě, nabízejí infrastrukturu založenou na blockchainu
  • V současnosti existuje více než 2000 kryptoměn, které se stále vyvíjejí a adaptují. Trh rozhodne, které z nich přežijí a začlení se do mainstreamu.

Je Bitcoin bezpečný?

Na to neexistuje jednoduchá odpověď. Zatímco síť Bitcoinu je poměrně bezpečná a vydržela už více než 10 let provozu, uživatelé nejsou vždy obezřetní v tom, jak své krypto a klíče k němu uchovávají. Pro bezpečné uschování můžete využít například profesionální krypto peněženky. Dávejte si pozor zejména na „phishing websites“ a nikdy s nikým nesdílejte svá hesla a privátní klíče (Více o peněženkách najdete v našem článku zde).

Měl bych do Bitcoinu investovat?

Řekněme si pár tipů, které byste měli uvážit, než se pro investici rozhodnete:

  • Kryptoměny mají nízké propojení s ostatními obchodovatelnými finančními aktivy a mohou tak poskytnout výhodnou diverzifikaci.
  • Technologie blockchainu se stále vyvíjí a zdokonaluje.
  • Ekosystém kryptoměn (projekty, start-upy, investoři, atd.) dospívá každým dnem.
  • Dle historických dat se jedná o velmi rychle rostoucí odvětví. Sečteno podtrženo, jedná se o rostoucí trh, který určitě stojí za uvážení.

Jak se liší trh kryptoměn od klasických finančních trhů?

  1. Jediné aktivum obchodovatelné 24/7
  2. Globální trh bez zeměpisných bariér
  3. První platební síť, která je plně autonomní, samo udržitelná a decentralizovaná
  4. Likvidní a vysoce výkonný trh (pro hlavní kryptoměny)
  5. Nový a rychle rostoucí trh lákající spoustu talentu a kapitálu
  6. Velmi volatilní trh, který přináší investorům jak výhody, tak i nevýhody

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies