Seznam článků

Co je Ethereum?

hero.webp

Ethereum je pokročilá platforma se zaměřením na revoluci digitálního světa. Jeho cílem je úplně změnit fungování internetu. Pokud bude realizováno naplno, má Ethereum schopnost ovlivňovat budoucnost různých oblastí, jako jsou finanční transakce, úložiště dat, správa smluv a vytváření důvěry.

V roce 2008 způsobil Satoshi Nakamoto povyk, když představil světu Bitcoin. Poprvé byla možná nativní měna na internetu a provádění transakcí v síti "peer-to-peer" (napřímo), čímž se eliminovala potřeba prostředníků (Bank). Bitcoin ukázal, že matematika může sloužit jako "důvěryhodný prostředník."

Více od Bitcoinu se můžete dočíst v článku zde. Teď se pojďme věnovat spíše Ethereu.

Co je Ethereum?

Ethereum je celosvětová open-source platforma pro decentralizované aplikace. Na Ethereu můžete napsat kód, který řídí digitální hodnotu, běží přesně tak, jak je napsán a je dostupný kdekoli na světě.

Jedním z hlavních rysů Etherea je, že překonalo omezení technologie blockchain, které se táhlo s Bitcoinem, a rozšířilo tak jeho dosah. Ukázalo světu, jak mohou různá odvětví z této technologie profitovat.

Ethereum Vám umožňuje vytvářet vlastní aplikace založené na blockchainu, které běží na jeho síti. Stejně jako Bitcoin má Ethereum také dva komponenty: kryptoměnu a Ethereum blockchain. Kryptoměna Etherea se nazývá Ether.

Ether byl navržen tak, aby podporoval projekt Ethereum, ne naopak, což je důležitý rozdíl mezi Ethereem a jeho předchůdcem, Bitcoinem. Význam této technologie není v tom, co je, ale v možnostech, které otevírá digitálnímu světu.

Vize

Cílem Etherea je změnit způsob, jakým internet funguje. V současnosti naše každodenní používání internetu závisí na klient-serverové síti, kde jsou naše osobní informace a data uloženy na centrálních počítačích nebo serverech, ke kterým máme přístup. Tyto servery, které jsou vlastněny buď vládními agenturami nebo soukromými společnostmi, mohou zneužívat naše data. Centralizace této struktury byla označena jako "původní hřích" internetu.

Vize Ethereum je vytvořit decentralizovaný "nový internet", kde peer-to-peer sítě nahradí klient-serverový model a data jsou vlastněna pouze jejich tvůrcem, bez jakéhokoli monopolu na data. Cílem je odstranit riziko zneužití dat z aplikací ve jménu personalizovaných služeb.

what-is-ethereum.webp

Co všechno Ethereum přináší?

Pojďme se podívat na různé aspekty, skrze které tato technologie funguje.

Chytré smlouvy (Smart Contracts)

Chytré smlouvy (Smart Contracts) jsou klíčovým prvkem některých blockchain platforem, včetně Etherea. Chytré smlouvy můžeme popsat jako: Kolekce kódu a dat (někdy označované jako funkce a stav), které jsou nasazeny pomocí kryptograficky podepsaných transakcí na síti blockchain.

Chytré smlouvy využívají matematické algoritmy, takže eliminují potřebu prostředníků k udržení jejich poctivosti. Chytré smlouvy mají obrovské využití a potenciál pro technologický pokrok v mnoha odvětvých.

Příklad

Abychom pochopili, jak to funguje, představte si následující příklad.

Představte si automat na noviny. Musíte do něj vložit mince, abyste získali noviny. A představte si situaci, kdy vložíte minci a stále nedostanete noviny. Co by se mělo stát dále? Toto je druh situace, kde může pomoci chytrá smlouva. Důvěra se buduje skrze chytré smlouvy v jakékoli transakci založené na blockchainu. Je to kód, který automaticky provede předem stanovenou funkci při splnění předem nastavených podmínek.

Ethereum virtual machine (EVM)

Díky EVM inovaci se Ethereum stalo tím, čím je dnes. Mnohými uznávaná "programovatelnost" Etherea je právě díky EVM. Před Ethereem museli vývojáři aplikací založených na blockchainu provádět komplikované a časově náročné úkoly, jako například: • Modifikovat funkčnost Bitcoinu • Rozšířit funkčnost Bitcoinu • Alternativně vybudovat nový blockchain od nuly Poté přišel Ethereum Virtual Machine s úplně odlišným a více přizpůsobivým přístupem. Mezi jinými věcmi jim umožnil volnost používat dostupný programovací jazyk podobný JavaScryptu (Solidity). Výsledkem bylo, že vývojáři mohli vytvářet širokou škálu specializovaných "decentralizovaných aplikací" nebo dApps s neuvěřitelným stupněm jednoduchosti a efektivity. Právě prostřednictvím těchto dApps se realizují praktické aplikace. To vytváří obrovský zájem o Ethereum, aby praktické aplikace mohli fungovat za operace v nich se platí zase Ethereem. Poplatek za transakci (ať už převod či výpočetní operaci v dApp) se jmenuje GAS - velmi malý zlomek Etherea.

Problémy s výkonem

Smart Contracty ale také přinesli nečekaný problém - o síť začal být obrovský zájem a tak se v období velké zátěže zdražují poplatky za transakce.

infrastructure_transparent.webp

Blockchain validace

V jednoduchosti, proces ověřování v Ethereu a blockchain technologii zajišťuje legitimitu transakce bez potřeby prostředníků. Ověřování je prováděno podle předem stanovených kritérií nastavených vývojářem blockchainu. Validátoři, kteří odpovídají za ověřování transakcí, jsou vybíráni na základě mechanismu konsensu. Dříve byl mechanismem konsensu v Ethereu Proof-of-Work, kde těžaři řešili složité matematické hádanky k ověření bloků. To bylo však změněno na Proof-of-Stake 15. září 2022, jelikož tento přístup vyžaduje méně výpočetní síly a hlavně o 99% méně elektřiny.

Co je Proof-of-Stake?

Proof-of-Stake je efektivnějším způsobem validace transakcí a vytváření nových bloků v blockchainu ve srovnání s Proof-of-Work (PoW). PoW vyžaduje velké množství energie a drahého vybavení, což vede ke vysokým nákladům na energii. PoS je tak široce využíván mnoha blockchainovými sítěmi kvůli jeho nižší spotřebě energie a dodatečným výhodám pro zabezpečení.

V PoS držitelé "uzamknou" svůj Ether jako záruku, aby se stali validátory. Každý držitel Etherea může „uzamknout“ své mince a být náhodně vybrán k ověření transakcí a nově vytvořených bloků. Chcete-li se stát validátorem, musíte vložit 32 ETH do smart kontraktu a spustit tři různé programy. Když je blok ověřen, vybraní validátoři obdrží odměny. Pokud validátor jedná škodlivě nebo selhává v plnění svých povinností, jeho „uzamčený“ Ether může být odebrán, což činí PoS bezpečnou alternativou k PoW (velmi zjednodušeně řečeno). Na internetu a komunitách na sociálních sítích je mnoho hlasů - každý věří své vlastní síti a nevěří ostatním sítím, metodám konsenzu a podobně. Někdo "fandí" pouze PoW (Bitcoinu) někdo PoW (Ehtereu, či Solana, Cardano). Kdo má pravdu ukáže čas a trh.

Další využití

Ethereum má mnoho využití v různých průmyslových odvětvích mimo blockchain. Například Santander Bank a ConsenSys vyvinuli tokenizovaný cash utility systém, uPort pracuje na vytvoření univerzálního ID adresy na Ethereum a GridPlus používá Ethereum k digitalizaci sítě elektrické energie s cílem snížit náklady na elektřinu. Přesto i přes tento vývoj čelí Ethereum i velkým výzvám.

V zásadě hlavním výzvou je pro Ethereum škálovatelnost, která je brzdou pro jeho komerční zavedení. Schopnost řešit velké množství transakcí za sekundu (TPS, Transaction Per Second) je omezená. Na jedné straně velké společnosti jako PayPal a MasterCard řeší velké množství TPS, přičemž VISA s TPS kolem 1 700 se považuje za benchmark. Na druhé straně má Ethereum v současnosti maximální kapacitu 27 TPS, zatímco Bitcoin má průměrný TPS 4,6.

Navíc, když síť dosáhne vrcholné kapacity, může to způsobit zpomalení sítě, jak bylo viděno v roce 2017, kdy došlo k obrovskému zájmu o Crypto Kitties, což vedlo ke zpomalení rychlosti transakcí.

Závěrečné shrnutí

Síť Ethereum posunula technologii BlockChainu o krok dále vynálezem chytrých smluv (Smart Contract). Chytré smlouvy mají obrovské využití a potenciál pro technologický pokrok v mnoha odvětvých. V síti Ethereum se původně používal mechanismus konsensu proof-of-work (PoW) pro transakce, ale jak se síť rozrůstala a bylo na ni postaveno více aplikací, trápila se se škálovatelností a energetickými nároky z procesu těžení. K řešení těchto problémů tým Ethereum zavedl nový mechanismus konsensu, proof-of-stake (PoS), který byl implementován v Ethereum merge 15. září 2022. V tomto procesu byla hlavní síť Ethereum sloučena s oddělenou Beacon chain, která běžela paralelně a používala konsens PoS. Sloučením vznikla Beacon chain jako motor konsensu pro všechna data sítě a snížila spotřebu energie téměř o 99,95 %, čímž se síť zlepšila v oblasti škálovatelnosti, zabezpečení a udržitelnosti. Hlavním cílem je zachovat základní hodnotu decentralizace Etherea při zlepšení celkového výkonu.

Tato webová stránka používá cookies ke zlepšení prohlížení webu a poskytování dalších funkcí. Více o cookies